فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1400)

نشریه سالمندشناسی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسماعیل طوفان، صنم اسدی فائزی* صفحات 1-5

    دانشگاه شصت سال به بالای «نو شدن» اولین دانشگاه سالمندان در ترکیه می باشد، که بر پیش فرض ها و مفاهیم نظری (تیوریک) تکیه دارد. راهکارهایی که در حوزه سالمند شناسی در جوامع امروزی داده شده، افزایش امید به زندگی و سالم دیده شدن می باشند. جدا از مشکلات جسمی، روحی و روانی، فرد سالمند کیفیت زندگی را در داشتن حس خوب تا سنین بالا و یا تا آخر عمر تعریف میکند. از اولین سوالاتی که به ذهن خطور می کند این است که چگونه این کیفیت زندگی به دست خواهد آمد؟ دانشگاه شصت سال به بالای «نو شدن» یک فعالیت سالمند شناسی با مدل « یادگیری در طول عمر » در راستای این هدف می باشد. طرح درسی دو بعدی به شکل نظری و عملی مناسب با نیازهای سالمندان، اطلاعات مفید را منتقل کرده و از طرفی برای بدست آوردن استعداد و توانایی های جدید بر حسب جنسیت سالمندان کمک کننده می باشد. با افزایش توانایی ها و اطلاعات سالمندان در حوزه های ذهنی، فیزیکی و اجتماعی به افزایش کیفیت زندگی مرتبط با جنبه های بدنی، ذهنی، اجتماعی و در ادامه به حفظ سلامتی کمک میکند.

    کلیدواژگان: یادگیری- سلامتی-بیماری- پیری-سالخوردگی- سالمند- تئوری عمل منطقی
  • رها برهمند، علی محمد صفانیا*، محسن باقریان فرح آبادی، حبیب هنری صفحات 6-18
    مقدمه

    مشارکت سالمندان در فعالیت های فراغتی ورزشی با رویکرد بازی، منجر به بهبود کیفیت زندگی آن ها می گردد و با ایجاد انگیزه و امید، سکون ایجاد شده در دوران سالمندی را تعدیل می کند. پژوهش حاضر با هدف، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در توسعه بازی و ورزش ویژه سالمندان انجام گرفت.

    روش کار

    تحقیق حاضر با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) و در محدوده زمانی بهمن 1399 الی اردیبهشت 1400 انجام گرفت. تحقیق در بخش کیفی از نوع اکتشافی با رویکرد تحلیل محتوای کیفی بود که از طریق مصاحبه با گروه کانونی انجام گرفت. داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار MAXQDA 10  تجزیه و تحلیل شدند. در بخش کمی به منظور اولویت بندی عوامل از تکنیک فرآیند تحلیل شبکه(ANP)  و نرم افزار Super Decisions نسخه ی 2.8 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق به شناسایی 4 طبقه اصلی و 8 طبقه عمومی انجامید، که عبارتند از: طراحی بازی و ورزش،  فواید بازی و ورزش، الزامات توسعه بازی و ورزش و انواع بازی ها. عامل فرهنگ سازی با وزن نرمال 0.329 در رتبه اول و سپس عامل توسعه توسط بخش خصوصی و دولتی با وزن نرمال 0.212، عامل طراحی اصول و قواعد با وزن نرمال 0.113، عامل تعامل جامعه و سالمند با وزن نرمال 0.110، عامل طراحی تجهیزات بازی و ورزش با وزن نرمال 0.087، عامل سلامت جسمی و روانی با وزن نرمال 0.069، عامل بازی فیزیکی با وزن نرمال 0.046 و عامل بازی فکری با وزن نرمال 0.030، قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این تحقیق می توان با فرهنگ سازی صحیح پیرامون بازی و ورزش، زمینه مشارکت سالمندان در فراغت فعال را فراهم ساخت. همچنین توسعه تسهیلات و امکانات توسط بخش خصوصی و دولتی نیز باید اجرایی گردد.

    کلیدواژگان: فعالیت های فراغتی، بازی، ورزش سالمندان
  • سیاوش خداپرست، وحید بخشعلی پور*، مازیار کلاشی، محمد بابایی بیغم لاهیجی صفحات 19-27
    مقدمه

    رشد سریع جمعیت سالمندان و سبک زندگی کم تحرک و ماشینی عصر حاضر از طرف دیگر، مشکلات جسمانی، روانی، اجتماعی و اقتصادی را در دوران سالمندی مضاعف می کند و بر کیفیت زندگی افراد اثر دارد. از این رو، این تحقیق با هدف تعیین همبستگی مشارکت ورزشی و کیفیت زندگی سالمندان ورزشکار و غیرورزشکار انجام شد.

    روش

    تحقیق حاضر، توصیفی و از نوع هم گروهی می باشد. 240 سالمند شهرستان لاهیجان در سال 1400 از طریق هیات های ورزشی و محل حضور سالمندان غیر ورزشکار، به عنوان نمونه انتخاب شدند. از آزمون های توصیفیی، آزمون t گروه های مستقل، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون U مان-ویتنی استفاده شد و کلیه عملیات آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین متغیرهای سلامت جسمانی در سالمندان فعال 98/22 و غیر فعال 88/19، محیطی در سالمندان فعال 42/25 و غیر فعال 6/22، وضعیت روحی- روانی سالمندان فعال 79/20 و غیر فعال 6/17 و کیفیت زندگی سالمندان فعال 05/79 و غیرفعال 53/67 می باشد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین کیفیت زندگی سالمندان فعال و غیرفعال وجود دارد (01/0˂P).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که مدیران برنامه ریزی حوزه سلامت تلاش کنند که ضمن رفع موانع، موجب تقویت انگیزش سالمندان برای مشارکت ورزشی شده و تمرکز توجه خود را به بهبود کیفیت زندگی سالمندان معطوف گردانند.

    کلیدواژگان: سالمندان، کیفیت زندگی، وضعیت روحی و روانی، سلامت جسمانی، فعالیت بدنی
  • میلاد مرادی*، الهام نواب، فرشاد شریفی، رضا نگارنده صفحات 28-40
    مقدمه

    سندرم سستی سالمندی یک سندرم پیچیده است که در آن کاهش ذخایر فیزیولوژیکی در اندام های مختلف باعث افزایش آسیب پذیری در برابر عوامل استرس زا و بروز پیامدهای منفی بهداشتی در سالمندان میشود. با توجه به اینکه تاکنون مداخله ای بر اساس اموزش سبک زندگی مبتنی بر مدل پندر بر کاهش پیامدهای این سندرم انجام نشده است، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اموزش سبک زندگی مبتنی بر مدل پندر بر پیامدهای سندرم سستی سالمندی در سالمندان ساکن در جامعه طراحی و اجرا شد.

    روش

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور50 نفر از سالمندان واجد شرایط ورود به مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. سالمندان گروه مداخله 6 جلسه آموزشی بر اساس ابعاد سبک زندگی پندر دریافت کردند. افراد گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند اما در انتهای مطالعه کتابچه آموزشی در اختیار انها قرار داده شد. پیامدهای اندازه گیری شده در این مطالعه شامل فعالیت های روزمره زندگی، ترس از سقوط، عملکرد بدنی و بستری مجدد در بیمارستان بود. داده ها قبل از مداخله و 3 ماه پس از شروع مداخله جمع آوری شدند. انالیز داده ها با کمک آزمون های ویلکاکسون و من ویتنی و با استفاده از نرم افزار های spss16 و stata12 انجام شد.

    یافته ها

    بین میانگین امتیاز پیامدهای دو گروه قبل از مطالعه تفاوت معنا داری دیده نشد. با وجود این 3 ماه بعد از مداخله بین امتیاز ترس از سقوط (32.54±11.275درمقابل25.16±5.764)، فعالیت بدنی(1104.71±1460.387درمقابل1771.72±1168.229) و عملکرد بدنی (7.50±2.654درمقابل8.64±2.430)گروه مداخله و کنترل تفاوت معنا داری دیده شد. تفاوت معنا داری بین امتیاز فعالیت های روزمره زندگی گروه مداخله و کنترل (5.36±1.319درمقابل5.80±.577) و تعداد بستری مجدد(25٪ در مقابل 20 ٪) دیده نشد.

    نتیجه گیری

    ارایه آموزش سبک زندگی مبتنی بر مدل پندر به سالمندان مبتلا به سندرم آسیب پذیری میتواند باعث بهبود کاهش ترس از سقوط،فعالیت بدنی و عملکرد بدنی در این افراد شود، اما این مداخله نتوانست تاثیر چشمگیری در بهبود توانایی سالمندان در انجام فعالیت های روزمره زندگی و کاهش بستری مجدد سالمندان در بیمارستان داشته باشد. با این وجود به مطالعات بیشتر با دوره پیگیری طولانی تر نیاز است تا اثر مداخله بر روی همه پیامدهای سندرم آسیب پذیری سنجیده شود.

    کلیدواژگان: : سندرم آسیب پذیری، سبک زندگی، سالمندی، زندگی مستقل
  • سیما عالمی، سعید ملیحی الذاکرینی*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، محمد خبیری صفحات 41-52
    مقدمه

    به دلیل شیوع درد مزمن در زنان سالمند و تاثیر آن بر جنبه های روانی از جمله اضطراب و افسردگی، یافتن راهبردهای کاربردی ضروری به نظر می رسد. به این ترتیب هدف اصلی پژوهش حاضر تاثیر آموزش ذهن آگاهی-آروماماساژ بر اضطراب و افسردگی زنان سالمند مبتلا به درد مزمن است.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی، با روش پیش- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه پژوهش زنان سالمند مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان ها، کلینیک های درد، توانبخشی، ارتوپدی، فیزیوتراپی و سالمندان منطقه غرب تهران در سال 1397 است. با روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از ملاک های ورود و خروج 30 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش، در 10 جلسه 120 دقیقه ای تحت مداخله گروهی درمان ذهن آگاهی-آروما ماساژ قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. گروه ها از نظر افسردگی و اضطراب در مراحل پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی شدند. پس از اتمام مداخله، پرسشنامه ها مجددا در مورد هر دو گروه اجرا و پس از 45 روز مجددا آزمون پیگیری گرفته و داده های حاصل از پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری از طریق تحلیل کواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS-19 تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که مداخله مبتنی بر درمان ذهن آگاهی-آروما ماساژ، افسردگی و اضطراب سالمندان را در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل) 003/0; p=916/4 (F= و)001/0; p=070/14 (F=  به طور معناداری بهبود داده (05/0>P) و  این اثرات در مرحله پیگیری) 345/0; p=895/0 (F= و)079/0; p=403/3 (F=  باقی مانده است (05/0< P).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، روش درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی-آروما ماساژ، ممکن است سبب بهبود افسردگی و اضطراب سالمندان شود و نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر در بهبود سلامت عمومی و کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به درد مزمن سود جست.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، آروما تراپی، ماساژ، اضطراب، افسردگی
  • زینب امیری، نسیبه زنجری*، رضا فدای وطن، عاطفه آقایی صفحات 53-64
    مقدمه

    کاهش تبعیض سنی یکی از مهم‏ترین موارد تاثیرگذار برای افزایش رضایتمندی از زندگی در میان سالمندان، است. تبعیض سنی در جامعه در نهادهای مختلفی مشاهده و قابل بررسی است. یکی از منابع موردبررسی تبعیض سنی، رسانه ها و به طور خاص سینما است. ازاین رو هدف از انجام این مطالعه بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در 30 سال اخیر (1397-1368) است.

    روش

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیل محتوای کمی است. نمونه‏ی مطالعه حاضر شامل 65 نقش سالمند از 41 حلقه فیلم با محوریت سالمندی است که به روش نمونه گیری هدفمند از فیلم های سینمایی ایرانی در 30 سال اخیر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه چک لیست مگافین برای بررسی شخصیت سالمند در فیلم های سینمایی بود. جهت توصیف خصوصیات نقش سالمند از آمار توصیفی فراوانی و درصد و جهت تحلیل روابط از آزمون آماری کای دو در نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در فیلم های بررسی شده اکثریت سالمندانی که نشان داده شده اند سالمندان جوان (3/52%) مرد (72٫3%) و دارای قومیت فارس (89٫2%) بودند. ژانر بیشتر فیلم ها (44%) درام بود و بیشتر نقش فرعی (49٫2%) داشته ولی سالمندان فعال و مستقلی (55٫4%) بوده اند؛ اما در کل بیشتر تصورات قالبی در ارتباط با سالمندان منفی (5/58%) بود و فقط 3/32 درصد تصورات قالبی مثبت بازنمایی شده بودند. تصورات قالبی منفی در نقش های مردان سالمند (6/59%) بیشتر از زنان سالمند بود و زنان سالمند با تصورات قالبی مثبت (9/38%) بیشتری بازنمایی شده بودند؛ اما این تفاوت ازنظر آماری معنادار نبود (05/0<p). پرتکرارترین کلیشه های سنی در 30 سال اخیر کلیشه سنی پایند و اصولی (مثبت) و محزون (منفی) بود. روند تغییرات تصورات قالبی در 30 سال اخیر هرچند به سمت مثبت شدن پیش رفته است اما ازلحاظ آماری معنادار نبوده است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد بازنمایی نقش سالمندان در فیلم های سینمایی ایران در 30 سال اخیر همراه با تبعیض سنی بوده و کلیشه های منفی نسبت به مثبت و خنثی بیشتر است و در ده اخیر نسبت به سال های پیش از آن تغییر بارزی رخ نداده است؛ بنابراین نیاز است در مداخلات رسانه ای مرتبط با سالمندان و تولید فیلم هایی با محوریت سالمندی، دقت و توجه بیشتری صورت گیرد؛ تا به ارتقای سالمندی فعال و احترام و شمول اجتماعی بیشتر سالمندان در جامعه شود.

    کلیدواژگان: سالمند، تبعیض سنی، رسانه، تصویر متحرک، ایران
  • غزاله صالحیان، فائزه جهان * صفحات 65-77
    مقدمه

    جمعیت رو به گسترش سالمندان در دهه های اخیر، توجه خاص به مفهوم خردمندی به عنوان یک توانایی اثربخش را ضروری ساخته است. بدین منظور پژوهش حاضر  با هدف تدوین مدل علی خرد براساس عاطفه مثبت و منفی و هوش معنوی با میانجیگری نگرش به مرگ در سالمندان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع  توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضررا تمام افراد بالای 60 سال شهر سمنان در نیمه اول سال 1400 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری مذکور تعداد 200سالمند به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در این پژوهش شرکت داده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از  مقیاس سه بعدی خرد آردلت، مقیاس عاطفه مثبت و منفی واتسون، کلارک وتلگن، پرسشنامه هوش معنوی عبداله زاده و همکاران و مقیاس تجدیدنظرشده نگرش نسبت به مرگوونگ و همکاران استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری بانسخه 24نرم افزارSPSS و AMOSاستفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی نشان داد بین خرد با مولفه عاطفه مثبت، رابطه مثبت و معنی دار و با عاطفی منفی،  رابطه منفی و معنی دار می 01/0>). بین خرد با هوش معنوی مثبت و معنی دار بدست 01/0>). همچنین بین خرد با پذیرش فعالانه رابطه مثبت ومعنی دار و با پذیرش گریز، ترس از مرگ و اجتناب از مرگ رابطه منفی و معنی دار بدست 01/0>). اما بین خرد با پذیرش خنثی رابطه معنی داری بدست 01/0>). یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مدل آزمون شده از برازش مناسبی برخوردار است. اثرات مستقیم عاطفه مثبت و منفی و هوش معنوی بر خرد مثبت و  معنی دار 05/0>). همچنین اثر غیر مستقیم هوش معنوی از طریق نقش واسطه ای نگرش به مرگ بر خرد  مثبت و معنی دار 05/0>).

    نتیجه گیری

    این مدل می تواند الگوی مناسبی برای شناسایی عوامل موثر بر خردمندی در سالمندان باشد و نتایج آن در راستای برنامه ریزی برای افزایش خردمندی استفاده شود.

    کلیدواژگان: خرد، عاطفه مثبت و منفی، هوش معنوی، نگرش به مرگ، سالمندی
  • شیما نظری، فرشاد شریفی، نصرت گشتیلی* صفحات 78-88
    مقدمه

    با توجه به میزان بالای شیوع افسردگی، اضطراب و استرس، به عنوان عوارض شناخته شده دوران سالمندی، شناخت عوامل مرتبط با این مشکلات از اهمیت زیادی برخوردار است. ادراک از پیری بعنوان عاملی در نظر گرفته شده است که می تواند در سلامت روانی افراد سالمند نقش ایفا کند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط درک از پیری با استرس، اضطراب و افسردگی در سالمندان عضو کانون بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1399 بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- همبستگی که بصورت مقطعی انجام شد.در این مطالعه 300 نفر از اعضا کانون بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی تهران مشارکت کردند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه‌ کوتاه شده وضعیت روانشناختی (AMT) و پرسشنامه کوتاه شده ادراک از پیری (BAPQ) و پرسشنامه استرس، افسردگی و اضطراب (DASS 21) که با استفاده از نرم افزار گوگل داک بصورت اینترنتی تهیه شده بود، و با قرار دادن این پرسشنامه ها جهت پاسخ گویی در گروه های مجازی که نمونه ها در آن عضو هستند، در اختیار ایشان قرار گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، 3/69% سالمندان زن و 7/30% مرد بودند. سطح ادراک پیری شرکت کنندگان متوسط با میانگین نمره ادراک پیری716/97± 01/55 و بیشترین میانگین ابعاد درک از پیری مربوط به بعد نتایج کنترل منفی 117/22± 28/13و کمترین میانگین مربوط به بعد واکنش های احساسی 826/10±51/7 بود. میانگین نمره استرس282/19±9/13، افسردگی 168/20±55/12و اضطراب 089/17±32/11. در ضمن نتایج بدست آمده نشان داد، ادراک از پیری با افسردگی، اضطراب و استرس در سالمندان ارتباط معناداری داشت (p=0.001).

    نتیجه‌گیری

    بر طبق نتایج مطالعه حاضر، هر چقدر سالمندان درک از پیری بالاتری داشتند، میزان بروز افسردگی، اضطراب و استرس در آن ها بیشتر بود، از اینرو طبق نتایج حاصل از این مطالعه، درک از پیری می تواند بعنوان پیش بینی کننده افسردگی، اضطراب و استرس سالمندان در نظر گرفته شود، اما با توجه به تفاوت نتیجه این مطالعه با اغلب مطالعات موجود، لزوم مطالعات بیشتر و عمیق تر در این زمینه جهت شفاف شدن ابعاد مختلف این رابطه مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: درک از پیری، استرس، اضطراب، افسردگی، سالمندان
|
  • Ismail Tufan, Sanam Asadi Faezi* Pages 1-5

    The "Renovation" University is the first university for the elderly in Turkey, which relies on theoretical assumptions and concepts. The solutions given in the field of geriatrics in societies today are to increase life expectancy and to be seen healthy until the end of life. One of the first questions that comes to mind is how will this quality of life be achieved? The "Renovation" University is a gerontology activity with a "lifelong learning" model in line with this goal. The two-dimensional curriculum, theoretically and practically appropriate to the needs of the elderly, conveys useful information and on the other hand helps to acquire new talents and abilities according to the gender of the elderly. For example, cooking is taught for men and repairs are taught for women. By increasing the abilities and information of the elderly in the mental, physical and social fields, it helps to increase the quality of life related to the physical, mental, social aspects and further to maintain health.

    Keywords: learning - health - illness - aging - elderly - theory of rational action
  • Raha Barahmand, Ali Mohammad Safania*, Mohsen Baqerian Farahabadi, Habib Honari Pages 6-18
    Introduction

    Participation of the elderly in leisure sports activities with a game approach, leads to improving their quality of  life and by creating motivation and hope, moderates the inertia created in old age. The aim of this study was to identify and prioritize the effective factors in the development of games and sports for the elderly.

    Methods

    The present study was conducted with a mixed approach (qualitative and quantitative) in the period of February 2020 to May 2020. The qualitative research was exploratory with a qualitative content analysis approach that was conducted  through interviews with the focus group. Data were analyzed by using open, axial and selective coding in MAXQDA 10 software. In the quantitative part, in order to prioritize the factors, the network analysis process (ANP) technique and Super Decisions software version 2.8 were used.

    Results

    The findings of this study identified 4 main categories and 8 general categories, which are: game and sports design, benefits of games and sports, requirements for game and sports development and types of games. Cultural factor with a normal weight of 0.329 in the first place and  then  the development factor by private and public sector with a normal weight of 0.212, design factor of principles and rules with a normal weight of 0.113, community and elderly interaction factor with a normal weight of 0.110, game equipment design factor And exercise with normal weight 0.087, physical and mental health factor with normal weight 0.069, physical play factor with normal weight 0.046 and mental play factor with normal weight 0.030, were included.

    Conclusions

    According to the findings of this study, with the correct culture around games and sports, the participation of the elderly in active leisure can be provided. Also, the development of facilities by the private and public sectors must be implemented.

    Keywords: leisure activities, games, sports for the elderly
  • Siavash Khodaparast, Vahid Bakhshalipour*, Maziyar Kalashi, Mohamaad Babaei Bigham Lahiji Pages 19-27
    Introduction

    The rapid growth of the elderly population and the sedentary and mechanical lifestyle of the present age, on the other hand, double the physical, psychological, social and economic problems in old age and affect the quality of life of individuals. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between physical activity and various dimensions of quality of life in the elderly.

    Method

    The present study is descriptive and cohort type. 240 elderly people of Lahijan county were selected as a sample in 2021 through sports delegations and the presence location of non-athlete elderly people. Descriptive tests, independent groups t-test, Spearman correlation coefficient and Mann-Whitney U test were used and all statistical operations were performed using SPSS software version 23.

    Results

    The results showed that the mean of physical health variables in active elderly was 22.98 and inactive 19.88, environmental in active elderly was 25.42 and inactive was 22.6, psychological state of active elderly was 20.79 and inactive was 17.6 and the quality of life of active elderly is 79.05 and inactive is 67.53. The results showed that there is a significant difference between the quality of life of active and inactive elderly (P˂0.01).

    Conclusion

    It is suggested that health planning managers try to remove barriers, strengthen the motivation of the elderly to participate in sports, and focus their attention on improving the quality of life of the elderly.

    Keywords: Elderly, quality of life, psychological state, physical health, physical activity
  • Milad Moradi*, Elham Navab, Farshad Sharifi, Reza Negarandeh Pages 28-40
    Background

    Frailty is a complex syndrome in which the reduction of physiological reserves in various organs increases vulnerability to stressors and negative health outcomes in the elderly. Considering that no specific intervention based on Pender lifestyle education has been performed to reduce the outcomes of this syndrome, the present study aims to determine the Effect of lifestyle education based on Pender model on frailty outcomes in community-dwelling older adults.

    Methods

    In this single-blind randomized clinical trial, 50 eligible elderly were selected and randomly assigned to intervention and control groups. The elderly in the intervention group received 6 training sessions based on the dimensions of Pender lifestyle. The control group did not receive any intervention but was given an educational booklet at the end of the study. Outcomes measured in this study included Activities of daily living, fear of falling, physical function and hospitalization. Data were collected before the intervention and 3 months after the intervention.

    Results

    there was no significant difference between the mean outcome scores of the two groups before the study. However, intervention group scores for fear of falling (32.54 ± 11.275 vs. 25.16 ± 5.764), physical activity (1104.71 ± 1460.387 vs. 1771.72 ± 1168.229) and physical function (7.50 ± 2.654 vs. 8.64 ± 2.430) were significantly higher than control group 3 month after intervention. There was no significant difference between the scores of daily life activities (1.319 5. 5.36 vs. 5.77 5. 5.80) and the number of readmissions (25% vs. 20%) in the intervention and control groups.

    Conclusion

    Providing lifestyle education based on Pender model can reduce the fear of falling, physical activity and physical function in frailty people, but this intervention could not significantly improve the ability of the elderly to perform activities of daily living and reduce elderly readmitted to the hospital. However, further studies with longer follow-up periods are needed to measure the effect of the intervention on all outcomes of frailty syndrome.

    Keywords: Frailty, lifestyle, Aging, Independent living
  • Sima Alemi, Saied Malihialzackerini*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini, Mohammad Khabiri Pages 41-52
    Introduction

    Due to the prevalence of chronic pain in elderly women and its effect on psychological aspects such as anxiety and depression, it seems necessary to find practical strategies. Thus, the main purpose of this study is the effect of mindfulness-aromatherapy training on anxiety and depression in elderly women with chronic pain.

    Methods

    The present quasi-experimental study was performed by pretest-posttest method and follow-up with a control group. The research community of elderly women with chronic pain referred to hospitals, pain clinics, rehabilitation, orthopedics, physiotherapy and the elderly in the western region of Tehran in 2017. Using available sampling method and using entry and exit criteria, 30 people were selected and randomly divided into two equal groups. The experimental group underwent group intervention of mindfulness-aroma massage therapy in 10 sessions of 120 minutes and the control group remained on the waiting list. The groups were evaluated for depression and anxiety in the pre-test and post-test stages. At the end of the intervention, the questionnaires were administered again for both groups and after 45 days, the test was followed up again and the data obtained from pre-test-post-test and follow-up were analyzed by analysis of covariance using SPSS-19 software.

    Results

    Data analysis showed that intervention based on mindfulness and aroma massage, significantly improved depression and anxiety in the participants (F=4.916; p=0.003), (F=14.070; p=0.001) in the experimental group compared to the control group (p<0.05), and these effects remained (F=0.895; p=0.345), (F=3.403; p=0.079) in the follow-up phase (p>0.05)

    Conclusion

    According to the findings of this study, mindfulness-aroma massage, may improve depression and anxiety in the elderly and represent new horizons in clinical interventions and can be used as an effective intervention method in improving the general health and quality of life of the elderly with chronic pain.

    Keywords: mindfulness, aromatherapy massage, Depression, Anxiety, elderly women
  • Zeynab Amiri, NASIBEH ZANJARI*, Reza Fadayevatan, Atefeh Aghaei Pages 53-64
    Introduction

    reducing ageism is one of the most important factors to increase life satisfaction among the elderly. Ageism in the society can be observed and search able in various institutions. One of the sources for search ageism is the media and specially cinema. Therefore, the purpose of this study is representing  the elderly role’s charactericties in the Iranian movies Durnig the last 30 years(1989-2018).

    Method

    This is a descriptive-analytical study of quantitative content analysis.  The sample of this study includes 65 elderly roles from 41 films focusing on the elderly, which were selected by purposive sampling of Iranian movies in the last 30 years. The data collection tool in this study was Magoffin checklist for Older Characters in Movies. Descriptive statistics of frequency and percentage were used to describe the characteristics of the role of the elderly and Chi-square test was used in SPSS software version 23 to analyze the relationships.

    Results

    The results showed that in the examined films, the majority of the elderly who were shown were young old (52.3%) male (72.3%) and of Persian ethnicity (89.2%) .The genre of most films (44%) was drama and mostly played a minor role (49.2%). But the elderly were active and independent (55.4%); but in general, most of the stereotypes were related to the elderly (58.5%) and only 32.3% of the stereotypes were positively represented. Negative stereotypes were more common in older men (59.6%) than older women, and older women were more represented with positive stereotypes (38.9%); But this difference was not statistically significant (p <0.05).  The most common age stereotypes in the last 30 years have been John Wayne conservative (positive) and Despondent (negative) age stereotypes. , although The trend of changes in stereotypes in the last 30 years is positive, has not been statistically significant (p <0.05).

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the representation of the role of the elderly in Iranian films During the last 30 years portrayed ageism and negative stereotypes more than positive and neutral stereotypes and in recent years there has been no significant change. Therefore, it is necessary to pay more attention to media interventions related to the elderly and the production of films focusing on the elderly; To promote active aging and increase the respect and social inclusion of the elderly in society.

    Keywords: Elderly, Ageism, Media, Motion pictures, Iran
  • Ghazaleh Salehian, Faezeh Jahan * Pages 65-77
    Introduction

    The growing population of the elderly in recent decades has made it necessary to pay special attention to the concept of wisdom as an effective ability. However, experts believe that wisdom includes knowledge, insight, reflection, combining one's interests with the well-being of others. For this purpose, the present study was Desighning of Wisdom model based on positive and negative emotion and spiritual intelligence mediated attitude to death in the elderly.

    Methods

    The present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study consisted of all people over 60 years of age in Semnan in the first half of 1400. From the mentioned statistical population, 200 people were selected by available sampling method and participated in this research. For data collection from the three dimensional wisdom scale, Postive Affect and Negative Affect Scales, Abdollahzadeh et al.'s Spiritual Intelligence Questionnaire, and The Death Attitude Profile- Revised Wong et al. were used. Pearson correlation coefficient and structural equation analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results of correlation test showed that there is a positive and significant relationship between wisdom and the component of positive emotion and a negative and significant relationship with negative emotion (p <0.01). Between wisdom and positive and significant spiritual intelligence was obtained (p <0.01). Also, a positive and significant relationship was found between wisdom with active acceptance and a negative and significant relationship with acceptance of escape, fear of death and avoidance of death (p <0.01). But there was no significant relationship between wisdom and neutral acceptance (p> 0.01). The findings of the present study showed that the tested model has a good fit. The direct effects of positive and negative emotion and spiritual intelligence on positive wisdom were significant (p <0.05). Also, the indirect effect of spiritual intelligence through the mediating role of attitude toward death on wisdom was positive and significant (p <0.05).

    Conclusions

    This model can be a good model for identifying the factors affecting wisdom in the elderly and its results can be used in planning to increase wisdom.

    Keywords: Wisdom, [https:, www.ncbi.nlm.nih.gov, mesh, 68008964], Positive, Negative Emotion [Not in Mesh], Attitude to Death [Not in Mesh], Aging [https:, 68000375]
  • Shima Nazari, Farshad Sharifi, Nosrat Gashtili * Pages 78-88
    Background

    Regarding the high prevalence of depression, anxiety and stress, as well-known complications of aging, understanding the factors associated with these problems is very important. The aging perception is proposed as a factor- that can play a role in the mental health of the elderly. The aim of this study was investigating the relationship between aging perception with stress, anxiety and depression in the elderly members of the Tehran's social security retirees in 2020.

    Method

    The present study was a cross-sectional correlational study in which 300 elderly people referring to the Tehran's social security retirees were participated. Data were collected online using demographic information questionnaire, abbreviated psychological status questionnaire (AMT), abbreviated the understanding aging (BAPQ) and stress, depression and anxiety questionnaire (DASS 21) and analysed with SPSS 21 software.

    Results

    In this study, 69.3% of the elderly were female and 30.7% were male. The mean score of aging perception was 55.01 ± 97.7 which shows the average level of aging perception. The highest mean of aging perception was related to the dimension of negative control (13.28 ±22.117) and the lowest mean was related to the dimension of emotional reactions (7.51 ±10.826). The mean scores of stress was 13.9 ± 19.282, depression (12.55 ± 20.168) and anxiety (11.32 ± 17.09) which shows that the elderly experienced high levels of stress, depression and anxiety. The perception of aging was significantly associated with depression, anxiety and stress in the elderly (p= 0.001).

    Conclusion

    According to this study, the higher perception of aging is related with higher incidence of depression, anxiety and stress, so the perception of aging can be considered as a predictor of depression, anxiety and stress in the elderly. However, the difference between the results of this study and other existing data reveals a need for more and deeper assessment in this field to clarify the various dimensions of this relationship.

    Keywords: Aging Perception, Stress, Anxiety, Depression, Elderly